TÜRKİYE KIRGIZLARININ TARİHİ HAKKINDA KİTAP
Geçtiğimiz Çarşamba günü Kırgızistan’dan gelerek Türkiye’de doktora yapmakta olan Dastanbek Razak Uulu bize bir kitabını hediye etti.
Kitap Almanya’da Hürriyet radyosunda birlikte çalıştığımız Kırgız Yayınları Şefi merhum Hakim Özgen ve kardeşi Harun Özge’nin babaları, yine Kazak yayınlarında değerli büyüğümüz Muhabay Engin’in kayınpederi Hacı Parpi Özgen hakkındadır.
Türkiye Kazakları arasında Arpabay olarak bilinen Parpi Hacı başka tanıdıkların büyüğüdür. Mesela, İstanbul’da yaşayan değerli sanatçı Tacigül Küntüz’ün de dedesi olmaktadır.
Hacı Parpi Fergana bölgesinin Kırgızistan kısmındaki Oş şehrine yakın Özgen’de 1886’da dünyaya gelmiş gençliğinden itibaren yönetim, ticaret ve milli mücadele gibi önemli işlerin içinde yer almıştır. Kırgızistan’da Sovyet yönetiminin zulümlere başlamasının ardından 1927-1931 yılları arasında Basmacılara katılarak silahlı mücadelede önemli yararlıklar göstermiş Korbaşılık rütbesine yükselmiştir..
Daha sonra önce vatanından ayrılmak Doğu Türkistan, Hindistan ve Pakistan’da yaşamak zorunda kalmış ve buralarda, özellikle Karaçi’de ticaret yaparak zengin olmuştur. 1952-1953 yıllarında Türkiye Kazaklarının atalarının Karaçi limanından gemilerle Türkiye gelmesinde maddi ve manevi desteklerini esirgememiştir. 1953’te Pakistan’da durumu iyi olmasına ve yerli tüccar ve zanaatkarların kendisine gitme kal demesine rağmen Türkiye’ye göç ederek Konya Cihanbeyli’ye yerleştir.
Konya’daki evi Kazak, Uygur, Başkurt gibi tüm ileri gelen Türkistanlıların uğrak yeri oldu. Hacı Parpi 1968’de burada vefat etti. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
“Türkistan’dan Türkiye’ye Parpi Hacı Özge’nin Hatıraları” ismini taşıyan ve Parpi Hacının oğlu Tahir Özgen’in kalemi aldığı el yazmasını 2021’de Istanbul’da yayınlayan Dastanbek mühim bir iş yapmış ve Türkiye’deki Kırgızların tarihine büyük bir katkı yapmıştır. Kitap Türkçe’ye de kazandırılarak Bengü Yayınları’ndan çıkmıştır.
Kendisini kutluyorum ve imzalayarak hediye ettiği bu kitap için teşekkürlerimi sunuyorum.