Türklerin En Eski Dansı Karajorga 2500 Yıllık Geçmişe Sahip

Çin’deki “Şinjan Sosyal Bilimler” dergisi baş editörü, kültürolog, Prof. Dr. Yasin Kumarulı (Ömeroğlu) bir gazeteciye verdiği beyanatta, Karadağ petrogliflerindeki dans figürleriyle ilgili arkeolojik bilgiler, tarihi kayıtlar ve resimlerin yapılış tarzı, resimlerdeki kültür unsurlarının, petrogliflerin Jango döneminden Han sülalesi devrine, yani MÖ 475 ila MS 220 yılları arasına tarihlemenin mümkün olduğunu söyledi. Bu durumda karajorga dansını gösteren kaya resimleri Sakaların, Yüeçilerin, Üysünlerin veya Hunların elinden çıkmış olabilir.

Karajorga dansı Kazaklar arasında en çok sevilen danstır. İki telli Kazak Milli sazı dombıra ile oynanır. Karajorga dansının müziği aynı zamanda şaman veya baksı müziğidir de. Nitekim, TÜMATA grubu bu musikiyi terapi müziği olarak kullanmaktadır.

1952’de Türkiye’ye göç edip gelen Kazaklar 1960’ların baş rolünde Kartal Tibet’in oynadığı sevilen film serisi Karaoğlan’da çok sayıda Kazak rol almıştı. Film için özel olarak Tuzla taraflarında bir keçe Kazak çadırı da imal etmişlerdi. Filmin bir sahnesine Kazakların Karajorga dansına da yer verilmişti.

Sonuç itibarıyla Türklerin dünyanın en eski, 2500 yıllık geçmişi olan Karajorga dansını hala yaşatmakta olduğunu söyleyebiliriz.

Abdulvahap Kara

Bir cevap yazın

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.