Türkiye ve Avrupa Kazaklarının Tanınmış Şahsiyetleri Kitap Oluyor
Bu eserde Türkiye’den Kazakistan’a göç eden iki kişinin de isimleri yer aldı. Bunlardan birincisi Kazakistan’a ilk göç edenlerden ve Kur’an-ı Kerim’in tarihte ilk defa 1988’de Kazakça mealini yazan din bilgini Halife Altaya’dır. Altay 2003’te Almatı’da vefat edene kadar ilmihal kitapları ve irşad edici vaaz ve sohbetleriyle ateist Sovyet döneminden sonra bağımsız Kazakistan’da bir çok insanın dini bilgileri kazanmasına hizmet etti.
Kitapta yer alan Türkiye Kazaklarının ikincisi Taiwan’da gazetecilik eğitimi aldığı sırada Taekwondo sporuyla meşgul olup 6. dana ulaşan Mustafa Öztürk de Kazakistan’a ilk giden Kazaklar arasındaydı. Orada Taekwondo sporunun sevilip yayılmasında ve hatta Kazakistan Taekwondo Federasyonu’nun kurulmasında büyük emekleri olmuştu. Bu sebeple Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in sevgisini de kazanmıştı. Ne yazık ki, Öztürk 1995’te genç yaşta hayata veda etti.
Murathan Şokan geçen sene ikinci kitabını yayınladı. “Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Kazak İşadamları” ismini taşıyan bu kitapta ticari alanda başarı kazanmış Kazak işadamlarını tanıttı. Şoqan şimdi ise Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Kazakların önde gelen isimlerini Kazakistan’a tanıtmak amacıyla Türkiye’ye gelmiş bulunuyor.
Bu hususta 19 Ekim 2013’te İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Kazak Türkleri Vakfı’nda yapılan toplantıda Murathan Türkiye Kazaklarını tanıtacak bu kitaba destek vermelerini istedi.
KTV Başkanı Celil Kahraman kendilerine ne görev düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtirken, Kazak aksakallarından Mansur Teyci “Türkiye geldiğimize 60 yıl dolmasına rağmen böyle bir kitabı biz yayınlayamadık. Kazakistan’daki bir kardeşimiz bizim yerimize bu görevi üstlenmişse seve seve yardımcı olmalıyız” dedi.
Toplantıda Türkiye’deki Kazak Türkleri Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği, Salihli Kazak Türkleri Derneği ve Niğde Altayköy Kazak Türkleri Derneği gibi vakfı ve derneklerinin tümünün temscilcilerinin bu kitap çalışması için kurulacak komisyonda yer almasına karar verildi.
Biz de kitabın Avrupa ülkelerini de kapsadığı için Avrupa Kazak Dernekleri Federasyonu ile iletişime geçilmesi ve bu komisyonda yer almasının yararlı olacağını ifade ettik. Kazak Türkleri Başkanı Celil Kahraman bu fikrimizin yerinde olduğunu ve Federasyon Başkanı Abdulkayum Kesici ile irtibata geçerek kendilerini bilgilendireceklerini söylediler.
Bundan sonra Murathan Şokan Zeytinburnu’ndaki Kazak derneklerinden Doğu Türkistan Göçmen Derneği’ni ziyaret ederek, başkan Yakup Can’ı kitabı konusunda bilgilendirip destek istedi.
Kazakistan’dan gelen değerli yazar ve şair Murathan Şokan’ı bu önemli kitap konusundaki girişimlerinden dolayı kutluyorum. “Türkiye ve Avrupa Kazaklarının Tanınmış Şahsiyetleri” isimli kitap sadece Kazakistan için değil, Türkiye için de önemli bir kitap olacağına inanıyorum. Çünkü günümüzde diyaspora önemli bir güçtür. Kazak diyasporası Avrupa’da da mevcuttur. Avrupa’da iyi bir tahsil yaparak yetişen bir çok gencimiz önemli kurum ve kuruluşlarda yönetici olarak çalışmaktadır. Ama ne yazık ki, bunlardan değil Kazakistan, Türkiye’deki bazı akrabalarının bile maalesef haberi yok. İşte bu kitap bu boşluğu dolduracaktır.
Prof. Dr. Abdulvahap Kara