MUSTAFA ÇOKAY’IN ÜLKÜSÜ
Mustafa Çokay’ın (1890-1941) yaşadığı devirde Sovyetler Birliği dimdik ayaktaydı. Bu sebeple onun en büyük ülküsü Türkistan’ın bağımsızlığı idi. İşte onun bu ülküsünü bu resmin arka planda koşan beyaz atlar sembolize etmektedir.
Mustafa Çokay’ın ikinci ülküsü ise Türk Birliği idi. Resimde onun bu ülküsü Türkistan şehrindeki Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesi ile sembolize edilmiştir.
Çokay bu ülkülerini gerçekleştirmek için Paris ve İstanbul şehirler arasında mekik dokuyarak faaliyetler yapmıştı. Resimde bu iki şehri Sultan Ahmet Camii ve Eyfel Kulesi temsil etmektedir.
Ayrıca ressam Profesör Doktor Abdulkasım Sersenbayev Çokay’ın bu birinci ülküsünün günümüzde gerçekleştiğini Kazakistan’ın bağımsızlığını sembolize eden Nursultan şehrindeki Bayterek Kulesi ile göstermiştir.
İnşallah ikinci ülküsü de gerçekleştiği zaman, büyük ihtimalle, yeni bir tablo daha yapacaktır. Türk Birliğini belki de o zaman tabloda bir bozkurt temsil edecektir.
Bu yağlı boya tablo özel olarak yapılarak bize 2012 senesinde hediye edilmiştir. Ressamla ortak çalışmalar yapmış ve bundan memnun kalarak benim kendi portremi yağlıboya tablo olarak yaparak hediye etmek istediğini söylemişti.
Ben de “Hayır, benim portremi değil, bana Mustafa Çokay portresi yap. Ve resmi nasıl yapması gerektiğini de söylemiştim.
Söylediklerinden ilham alarak, istediğimden de güzel bir şekilde yapıp getirdi. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Prof. Dr. Abdulvahap Kara