Kazakistan’in taninmis bilim adami, Turkolog, roman, tiyatro yazarlarindan Prof. Dr. Nemat Kelimbetov’un edebiyat alaninda yillar suren calismalarinin urunu olan Turk Halklarinin Ortak Edebi Eserleri isimli kitabini Kazak Turkçesinden aktararak Istanbul’da 2011’de yayinlandik. 35 yasinda kendisini yatalak hale getiren felci buyuk azmiyle nasil yendigini anlattigi Umit isimli monolog hikâyesi de daha once Turkceye aktarilarak yayinlanan Kelimbetov bu son calismasinda tarih boyunca bircok devlet kuran Turklerin edebiyat alaninda verdigi bircok onemli eseri akici bir dille irdelemektedir.
Astrahan Eyaleti Kültür Bakanlığı Basın Sözcüsü Elena Lysenko 14 Ağustos 2013’te yaptığı açıklamada antik yerleşim alanı ve Altın Orda devletinin başkenti olan Saray Batu’da arkeologların yaptığı kazılarda gümüş akçelerin bulunduğu bildirildi. Hazinenin Astrahan bölgesinde Selitrennoe köyü yakınlarında bulunduğu ifade edildi.
Sözcü Elena Lysenko göre, bu hazine Altın Orda dönemine aittir. Lysenko:
– Bu son on yılda bulunan en büyük hazinedir ve kazı çalışmaları tarihinin de ikinci en büyük değerli buluntusudur. Hazine ağırlığı 500 gramdan fazla olan yaklaşık beş yüz gümüş sikkeden oluşmaktadır, şeklinde konuştu.
Uzmanlara göre, gümüş sikkeler XIV. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir.
Elena Lysenko’nun tahminine göre, gümüş akçeler, büyük bir ihtimalle, tamamen çürümüş bir deri çantanın içindeydi. Çünkü paraların üzerinde benekler bulunmaktadır.
Arkeologlar ayrıca kazı alanında Altın Orda usulü pişirilmiş kare şeklindeki tuğlalardan yapılmış bir fırın da buldu. Bu fırın karmaşık bir mimari yapıya sahip olup iki katlıdır: alt kat yakıtın konduğu yanma odasıdır; üst kat ise kil tuğla dan yapılmış pişirme bölümüdür.