Sayısal Teknoloji ve Sosyal Bilimler

Konuşmayı yazan programlar henüz windows sistemiyle çalışan masaüstü ve dizüstü bilgisayalarda yok. Android sistemiyle çalışan cep telefonu ve tabletlerde var. İphone daha yeni bu sene bios sistemine bunu eklemiş bulunuyor.

Böyle bir sistemi herkes oluşturabilir. Bunun için “glif” denilen bir cep telefonu tutucu, küçük bir tripod gereklidir. Kulaklıklı mikrofon olsa da olur olmasa da. Uzun süreli çalışmalar için pilin bitmesi ihtimaline karşı taşınabilir pil şarj cihazı bulundurmakta fayda var.

Ben ayrıca F klavye kullanıcısıyım. F klavye ile 10 parmak hızlı yazabiliyorum. (Aslında 10 parmakla klavyeye bakmadan hızlı yazma ilkokullarda ders olarak konmalıdır. Herkes bu şeklide kolay klavye kullanabilmeli) Maalesef Android cep telefonları F klavyeyi desteklemiyor. Q klavye sistemi ile çalışıyor. Ancak, sorun çözülmez değil. Bunun için “Externel Keyboard Helper” isimli programı cep telefonuna yüklemeniz ve ayarları yapmanız yeterlidir.

Bu çok gelişmiş bir program. Buradaki gerekli ayarları yaptıktan sonra bir tuşla klavye sisteminden konuşmayı yazdıran sisteme veya tersine konuşmayı yazdıran sistemden klavye sistemine geçilebiliyor. Cep telefonu veya tablet söyleneni yazmasına yazıyor, ama noktalama işaretlerini koyamıyor. Onları elle, yani klavye ile koymak gerekiyor. Ayrıca konuşmayı yazdırmada hatalar çıkınca klavye sistemine geçerek bunları düzeltmek de lazım. Tüm bunlara rağmen sistem elle yazmaya göre daha hızlı ve daha az yorucu.

Sayısal teknolojinin araştırmaları, hatta eğitim ve öğretimi kolaylaştıran başka daha bir çok özellikleri var. Biz bu yazımızda sadece konuşmayı yazdırma özelliği üzerinde durduk. Diğer özellikleri konusunda yeri geldikçe tanıtıcı yazılar kaleme almayı düşünüyoruz. Hatta bunların hepsini bir arada tanıtan “Sayısal Teknoloji ve Sosyal Bilimler” adıyla bir kitap yazma planımız da bulunuyor.

Zaman rekabetin güçlü olduğu ve değişimlerin hızlı yaşandığı bir zaman. Bu sebeple sayısal (dijital) teknoloji ile araştırma ve yazma hem kolay, hem de keyifli olmakla birlikte gelecekte bir mecburiyete dönüşeceğine inanıyorum. Bu sebeple, şimdiden bu teknolojiyi öğrenmekte ve kullanmakta fayda var.

Prof. Dr. Abdulvahap Kara

twitter takipçi satın al

Bir cevap yazın

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.